0 (800) 402 204
Графік роботи
Графік роботи колл-центру 0 (800) 402 204
ПН – ПТ
з 09:00 до 19:00
СБ – НД
з 10:00 до 17:00
Статті

Чорна П’ятниця, про яку ви не знали

26 листопада 2021

Найспекотніший день у межах всесвітнього марафону знижок на честь Black Friday вже наступив, і ми пропонуємо вам дещо відволіктися від захопливого шопінгу та подивитися на цей захід з нової сторони. PROMENU підготували для вас незвичну історію Чорної П’ятниці.

Все почалося з Санти

Насправді все почалося з краху американського ринку золота у 1869 році, але це занадто сумні подробиці, які, хоча й відсилають нас до початку використання терміну «Чорна п’ятниця», але майже не торкаються подій сьогодення.

В багатьох країнах, зокрема в Америці, символ Чорної П’ятниці — Санта Клаус. Саме цей відомий персонаж щорічно сповіщає про початок передсвяткових знижок на честь Різдва. Кінець листопада та початок грудня — історично найспекотніший час для сфери продажу, бо подарунків на Різдво та Новий Рік потрібно багато, і до їх вибору всі ставляться неймовірно відповідально.

Історичним поштовхом до визнання Санта Клауса не тільки як символу Різдва, а й вісником початку Чорної П’ятниці став парад від мережі магазинів Macy’s 27 листопада 1924 в Нью-Йорку. Хоча він був присвячений Дню Подяки, його рекламували як різдвяний захід і сам Санта Клаус там також був присутній, оголосивши сезон святкових покупок.

Від Чорної П’ятниці до Великої П’ятниці навколо світу та назад

Термін «Чорна п’ятниця» багато років викликав дуже багато суперечок у суспільстві. Негативний підтекст переслідував її скрізь, починаючи від історії з крахом ринку золота і закінчуючи епохою, коли «Чорна п’ятниця» стала синонімом невгамовного божевілля. Так поліція Філадельфії у 1950-х роках «чорним» називали день після Дня Подяки, коли скрізь було неймовірно багато людей. Здавалося, що навіть більше, ніж збирається на важливий футбольний матч. 

Позбутися негативних асоціацій вирішили радикально: перетворити «чорну» п’ятницю на «велику». Але, не дивлячись на гучну назву, великого поширення ця інновація не отримала і в 1985 році, коли весь негатив загубився десь у роках, остаточно в усіх штатах, та згодом в усьому світі, день святкових знижок стали називати Чорна П'ятниця.

Laura Ashley

Після Чорної П’ятниці завжди настає Кібер Понеділок

Днів розпродажу ніколи не буває багато — саме так вирішили деякі підприємці й, починаючи з 2005 року, коли у фізичних магазинах знижки закінчувалися, вони відкривали нові акційні пропозиції, але відтепер лише в онлайні. Формат виявився дуже популярним і стрімко перетворився на щорічну традицію.

Історія Чорної П’ятниці знає багато курйозних випадків, провокаційних та навіть скандальних, але здебільшого це атмосферний час перед великими святами, коли з усім світом ненадовго поринаєш у шопінгове божевілля та радуєш себе і близьких приємними подарунками за приємними цінами. Головне — вибирати правильних та чесних продавців.

Wuesthof Classic White

PROMENU гарантує вам саме такі, чесні та прозорі знижки. До 30 листопада отримайте знижку до 40% на товари для кухні та всього дому від найкращих європейських виробників. Пориньте у шалену атмосферу Чорної П’ятниці разом з нами. 

Бажаємо приємного шопінгу

Поділитися:
Читайте по темі
Читайте також
Категорії
Закрити
Популярні теги
Закрити