0 (800) 402 204
Графік роботи
Графік роботи колл-центру 0 (800) 402 204
ПН – ПТ
з 09:00 до 19:00
СБ – НД
з 10:00 до 17:00
Статті

Як правильно заточити ніж?

09 червня 2020

Ніж — один із головних інструментів на кухні. І дуже важливо правильно доглядати за ним, стежити за гостротою леза, правильно зберігати та вчасно заточувати. І сьогодні ми пропонуємо вам розібратися, у чому різниця між доведенням леза і його заточуванням. А також, що важливіше мати в домі: мусат або ж механічні точила.

Для початку слід розібратися з причинами, за якими затуплюється лезо ножа, або ж створюється таке враження. Згодом, залежно від частоти та правильності експлуатації, ріжуча крайка не просто втрачає гостроту, але і згинається щодо центральної осі. У такий спосіб викривляється траєкторія нарізування й навіть за умови того, що лезо все ще ідеально гостре, може здатися враження, що ніж затупився. Щоб це виправити, потрібно вирівняти крайку по всій довжині, у чому й допомагає мусат. Сталевий, керамічний, або алмазний, для цього завдання підійде будь-який. Однак, якщо ви хочете придбати дійсно високоякісне обладнання для полірування ножів, слід звернутися до бренду Wuesthof. Професійні шеф-кухарі рекомендують використовувати металеві мусати з алмазним напиленням, а також мусати з нержавіючої сталі для досягнення найкращого ефекту.

Цей процес у жодному разі не замінює стандартне заточування, а просто полірує і вирівнює ріжучу крайку леза. Доведення ножа треба виконувати досить часто. Шеф-кухарі зазвичай роблять цю операцію після кожного використання.

Заточування ж, у свою чергу, має на увазі зняття невеликого шару металу з леза, щоб повернути його гостроту. Для цього підійде водний камінь, механічні точила, електричні точила, або ж алмазні бруски. Якщо ви віддаєте перевагу механічному заточуванню, рекомендуємо вам звернути увагу на дворівневе точило від Wuesthof з керамічними дисками. Особлива конструкція і якість матеріалів захистять лезо від пошкоджень і значно продовжать термін експлуатації. Заточуваня ножів не слід проводити занадто часто. Досить буде кілька разів на рік, у залежності від інтенсивності використання інструменту.

Якщо ви точно не знаєте, яку процедуру треба провести з вашим ножем, поставте невеликий експеримент. Візьміть будь-який продукт, який трохи жорсткий зовні, але м’який всередині. Наприклад, можна використовувати звичайний помідор. Якщо овоч ріжеться насилу, це означає, що ніж потрібно відполірувати. Якщо ж продукт мнеться, то вам дійсно потрібне заточування.

Користуючись цим нехитрим правилом, тепер ви завжди будете впевнені в якості та гостроті своїх кухонних ножів.

Поділитися:
Читайте по темі
Читайте також
Категорії
Закрити
Популярні теги
Закрити