5 супів із корінняків
Корінняки здавна цінували за їхні поживні властивості і довге зберігання. Ріпа, буряк, редька і морква «усе коріння приймай із вдячністю». Сьогодні ж мешканці грядок користуються популярністю у тих, хто стежить за своїм здоров’ям: хоча в них багато поживних властивостей і вітамінів, це низькокалорійні продукти. Спеціально для вас ми зібрали 5 рецептів супів із корінняків. Потіште себе смачними і здоровими першими стравами!
1. Суп з пастернаку і редьки
Вам знадобиться:
- Пастернак — 200г
- Кокосове молоко — 50 мл
- Перець болгарський — 100 г
- Кінза — 1 гілочка
- Мус з моркви — 1 ч. л.
- Редька — кілька кружечків
Для мусу:
- Морква — 100 г
- Кокосове молоко — 30 мл
|
|
Як готувати:
- Зваріть моркву, потім перемішайте в блендері з кокосовим молоком. Очистіть пастернак і варіть близько 20 хвилин, поки він не стане м’яким. Злийте воду, додайте кокосове молоко і знову збийте блендером.
- Цілий болгарський перець треба запікати протягом 30 хвилин. Очистити від шкірки і насіння, дрібно нашинкувати і додати в суп. Прикрасьте страву порізаною кружечками редькою, мусом з моркви і листочками кінзи.
2. Крем-суп із селери
Вам знадобиться:
- Картопля — 450 г
- Пор — 80 г
- Сіль — дрібка
- Цибуля шалот — 75 г
- Масло вершкове — 15 г
- Корінь селери — 120 г
- Олія оливкова — 20 мл
- Бульйон курячий — 370 мл
- Вершки — 150 мл
- Сир буррата — 200 г
|
|
Як готувати:
- Почистіть і поріжте картоплю, пор і цибулю шалот. Корінь селери також почистіть і наріжте, обсмажте на оливковій олії. Змішайте з курячим бульйоном і варіть протягом 40 хвилин. Потім додайте вершки і збийте в блендері. Отриману масу процідіть через сито.
- Поріжте сир буррата. Суп налийте в глибоку тарілку і викладіть в центрі сир. Додайте сіль, перець, оливкову олію за смаком.
3. Суп-пюре з пастернака з кедровими горішками
Вам знадобиться:
- Цибуля — 1 шт.
- Пор — 1–2 стебла
- Картопля — 1 шт.
- Пастернак — 500 г
- Оливкова олія — 1–2 столові ложки
- Курячий бульйон — 500 мл
- Молоко — 500 мл
- Кедрові горішки — 1 жменя
- Сіль, перець — за смаком
|
|
Як готувати:
- Поріжте і обсмажте цибулю на слабкому вогні, перекладіть в каструлю. Поріжте кубиками пастернак, додайте в каструлю, пару хвилин потушкуйте. Додайте молоко і бульйон, дайте закипіти
- Картоплю поріжте кубиками і додайте в суп. Готуйте близько 25 хвилин з відкритою накривкою, періодично помішуючи.
- Розтовчіть або збийте суп в пюре, додайте сіль і перець за смаком. Розливши на порції, притрусити кедровими горішками.
4. Суп з кореня петрушки з яблуком і волоським горіхом
Вам знадобиться:
- Бульйон курячий або овочевий – 500 мл
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Корінь петрушки великий – 1-2 шт.
- Селера – 2 стебла
- Яблуко – 1 шт.
- Олія – 1 ст. ложка
- Вино біле – 25 мл
- Лавровий лист – 1 шт.
- Тмин – пара гілочок
- Сіль, перець — за смаком
- Горіхи волоські – 1 чайна ложка
|
|
Як готувати:
- Поріжте і обсмажте цибулю. Почистіть і поріжте корінь петрушки, яблуко, наріжте селеру.
- Змішайте цибулю, селеру і корінь петрушки, залийте вином і поставте на вогонь. Коли рідини стане вдвічі менше, додайте бульйон.
- Залиште кипіти близько 5 хвилин, потім додайте яблуко. Додайте сіль і спеції.
- Варіть, поки овочі не стануть м’якими. Зніміть з вогню і видаліть лавровий лист, тмин і перець.
- Розтовчіть чи збийте суп в пюре. Розливши на порції, посипте подрібненими волоськими горіхами.
5. Крем-суп із топінамбура
Вам знадобиться:
- Топінамбур — 0,5 кг
- Вершкове масло — 1 столова ложка
- Оливкова олія — 2 столові ложки
- Лимон — 0,5 шт.
- Курячий бульйон — 100 мл
- Сіль — за смаком
|
|
Як готувати:
- Топінамбур почистити і порізати.
- На сковороді розтопіть шматочок вершкового масла, додайте 2 ложки оливкової олії, викладіть топінамбур, додайте сік половинки лимона, посоліть і накрийте накривкою.
- Залиште корінняки тушкуватися на слабкому вогні протягом 30–40 хвилин до золотавої шкоринки. Перевірте: якщо ніж легко проходить у м’якуш, значить, готово.
- Розтовчіть чи збийте топінамбур в пюре, помістіть в каструлю і додайте гарячий курячий бульйон, трохи підігрійте і подавайте.