Чи можна готувати смачну корисну їжу в домашніх умовах? Напевно, багато хто одразу згадає про пароварки і мультиварки, які є на кожній кухні. Але мало хто знає, що приготування на парі – далеко не єдина технологія. На противагу цьому французи представили світу технологію Sous Vide. Су-від – незвичайний термін, який ховає в собі техніку приготування їжі у… вакуумі! То що ж краще і простіше? На парі чи у вакуумі? Давайте розберемося.
Що ж таке су-від?
Технологія приготування су-від ще недавно була козирем елітних французьких ресторанів, а вже зараз вона доступна для використання в домашніх умовах. Суть її неймовірно проста: продукти запаковуються у вакуумні пакети, із яких викачується повітря, а потім готуються у воді при постійній температурі в середньому близько 70°C.
Найскладніше, що є у су-від – це стежити за температурним режимом. Температура води має варіюватися залежно від того, які продукти ви обрали для приготування. Більшість шеф-поварів рекомендує готувати овочі при температурі 85°C, м’ясо для стейків – 60°C, м’ясо птиці – 75°C, а рибу – всього при 50°C. У цілому, і ці величини відрізняються в су-від рецептах. Щоб бути точно впевненим у правильності обраного режиму, краще скористатися спеціальними таблицями су-від температур.
З одного боку, це дуже схоже на звичайне варіння, але все зовсім не так. При варінні вода забирає основну частину всіх смакових якостей продуктів, чого точно не станеться з використанням техніки су-від. Готуючи страву у вакуумних пакетах, ви повністю виключаєте прямий контакт інгредієнтів з водою і не піддаєте їх надмірній тепловій обробці. Зберігаються структура, склад і смакові якості. Цей метод має й інші вагомі плюси:
- Приготування методом су-від віднімає мінімум вашого часу. В середньому ви будете витрачати на приготування страв від 30 до 90 хвилин і отримувати при цьому максимум смаку, задоволення і користі.
- Їжа завжди виходить неймовірно соковита і ароматна.
- Завдяки тому, що продукти піддаються вкрай делікатній тепловій обробці, вони зберігають мінеральний і вітамінний склад, не руйнуються волокна і тканини.
- Їжа, приготована у вакуумі – ідеально підходить для людей, які дотримуються дієт і здорового харчування.
Однак тут не обійшлося без невеликих мінусів:
- Для того. щоб використовувати метод приготування у вакуумі «по повній», готувати так само ефективно і смачно, як в дорогих ресторанах, вам знадобиться купити одразу три предмети: вакууматор, набір пластикових пакетів і сам апарат су-від.
- Обираючи метод су-від, слід пам’ятати, що не варто віддавати перевагу рецептам, приготування за якими вимагає від 4-х годин чи більше. За тривалої термічної обробки у вакуумі в продуктах можуть розмножуватися бактерії ботулізму.
- Готові страви виходять без звичної хрумкої шкоринки. Щоб додати апетитної рум’яності, м’ясо чи рибу треба трохи підсмажити.
У випадку з методом су-від усі недоліки цілком незначні і ніяк не завадять вам насолодитися всіма його перевагами. Спеціальні ґаджети для цієї технології можна придбати прямо у нас на сайті. Бренд Unold пропонує апарати су-від. Від виробників GEFU, а також Unold ви можете придбати потужні вакууматори і пластикові пакети.
Їжа на парі – це просто, швидко і дуже корисно
Кожному знайомий аромат і смак апетитних парових котлеток. Саме з паровими стравами в першу чергу асоціюється здорове і дієтичне харчування. Практично на будь-якій кухні є сучасні пароварки і мультиварки, які полегшують і автоматизують процес приготування смачної, дієтичної і корисної їжі. Багато хто віддає перевагу паровим стравам завдяки таким плюсам:
- Страви, приготовані на парі – обов’язкові в раціоні всіх, хто дотримується дієти. Така їжа найнизькокалорійніша і найкорисніша.
- Приготування на парі вимагає мінімум часу і зусиль.
- Під час приготування зберігаються всі корисні властивості продуктів.
- На парі можна готувати не тільки м’ясо, рибу і овочі, а навіть десерти!
Але, як і су-від, приготування на парі має схожі недоліки:
- Далеко не всі страви можна приготувати, обпаривши інгредієнти.
- Готові страви позбавлені апетитної хрумкої шкоринки і підрум’яненості, яка характерна для випічки і смаження.
- Продукти готуються в сприятливому для зростання бактерій середовищі, тож треба уважно стежити за їхньою якістю і використовувати тільки свіжі інгредієнти.
Вакуум чи пара?
Зіштовхнувши лобами двох справжніх титанів, на яких тримаються основи здорового харчування, ми отримали рівну кількість плюсів і мінусів. Технологія приготування на парі і су-від однаково добре підходять тим, хто цінує здорове харчування. І, щоб не обмежувати себе чимось одним, спробуйте чергувати парові страви і су-від. Тільки так ви зможете оцінити всі смакові переваги корисної дієтичної їжі ;)