Борщ офіційно визнаний українською стравою. У липні цього року організація ЮНЕСКО внесла страву до списку нематеріальної культурної спадщини, що потребує охорони. При цьому ми знаємо, що не існує єдиного рецепта ідеального борщу, а найсмачніший той, що готують у кожній сім'ї.
Хоча традиції приготування цього кулінарного шедевра на території України відрізняються. Чи їли ви колись волинський борщ з чорносливом? А донецький з рибними консервами? Стільки незвіданого в рецепті лише однієї страви!
ГЕТЬМАНСЬКИЙ БОРЩ
Певно, ви погодитеся з тим, що найситніший і найароматніший борщ той, що готують із ребер. А от за часів гетьманату до наваристого бульйону додавали ще баклажани з квасолею. У цього рецепта однозначно є всі шанси стати найпопулярнішим і найбільш традиційним варіантом приготування борщу.
Інгредієнти:
- 2 л води
- 300 г свинячих ребер з м’ясом
- 1 середній буряк
- 2 середні картоплі
- 1 середня цибуля
- 1 велика морква
- 150 г баклажану
- 150 г капусти
- 100 г квасолі
- 2 ст. л. томатної пасти
- 1 ст. л. цукру
- 2 лаврових листи
- 2 зубчики часнику
- 2 ст. л. соняшникової олії
- сіль, чорний перець та перець горошком — на смак
Приготування
Залийте водою 100 г квасолі (якщо у вас не молода) і нехай постоїть так десь годину. Помийте та запечіть 1 буряк у духовці протягом 1,5 години, дайте йому охолонути, очистьте і натріть на тертці GEFU QUINTO або поріжте соломкою.
Посоліть 300 г реберець та відправте у духовку з часником, лавровим листом та перцем горошком на 20 хвилин при 180 градусах. Після чого дайте їм охолонути та розберіть. Далі беремося до заправки. Потріть на терці велику моркву, поріжте дрібно цибулю, а баклажан — кубиками. Протягом 2-3 хвилин обсмажте цибулю і моркву, згодом додайте буряк і баклажан. Протушкуйте на пательні протягом 2 хвилин. Після чого додайте томатну пасту і цукор — залиште на малому вогні ще на 2 хвилини.
Картоплю наріжте кубиками. У велику каструлю Spring FINESSE з водою додайте картоплю та реберця, доведіть до кипіння і варіть 5 хвилин на меншому вогні. Додайте квасолю та нашинковану капусту. Проваріть 15 хвилин. Додайте підготовлену заправку та проваріть ще 5-7 хвилин. Посоліть та поперчіть на свій смак, і в самому кінці додайте пюре з двох зубчиків часнику, скориставшись пресом Joseph Joseph CLEANFORCE.
Наш гетьманський борщ готовий! Ще смачніше він виглядає у тарілках Laura Ashley BLUEPRINT.