У минулі вихідні в шеф-магазині ProMenu відбувся незвичайний майстер-клас, в рамках якого талановитий повар, ексцентричний шоумен і кулінарний експерт Сергій Калінін поділився авторськими новорічними рецептами. Гостей заходу пригощали ніжним паштетом з курячої печінки з портвейном, а на десерт готували і дегустували особливий банановий хліб з легким лимонно-йогуртовим кремом і яскравий домашній лимонад.
З усіма, хто не зміг відвідати майстер-клас в ProMenu, із задоволенням ділимося оригінальними рецептами Сергія Калініна. Поекспериментуйте на своїй кухні, здивуйте гостей незвичайними новорічними стравами і закусками!
Паштет з курячої печінки з портвейном
Корисна порада від Сергія Калініна
- для того, щоб паштет довше зберігався, зверху його слід залити вершковим маслом;
- печінка добре утримує аромати, тому паштет можна трохи ароматизувати, наприклад, додати трохи алкоголю.
Вам знадобиться:
- 100 г бекону
- 200 г цибулі
- 50 г зеленої цибулі
- 150 мл червоного сухого портвейну
- 2 ст.л. коньяку
- 500 г курячої печінки
- 200 мл яєць
- 15 г солі
- ¼ ч.л. чорного перцю
- ¼ ч.л. меленого мускатного горіха
- 200 г розтопленого вершкового масла + 50 г на заливку
- Духовку розігріти до 140°C , поставити деко з водою і нагріти його до 70°C (бажано використовувати термометр).
- Дрібно нашинкувати бекон, обсмажити на ньому зелену цибулю до м’якості и прозорості.
- Додати портвейн, коньяк и дати прокипіти 1 хвилину.
- Зняти з вогню і дати охолонути 10 хвилин.
- В блендер викласти отриманий соус, печінку, яйця, сіль і спеції. Збити до кремоподібного стану.
- Розтопити 200 г вершкового масла.
- У збиту суміш поступово додавати розтоплене масло.
- Процідити суміш через сито і розлити в підготовані ємності для паштету Emile Henry.
- Варити на водяній бані 1,5 години або поки внутрішня температура паштету не досягне 68°C.
- Зняти паштет з водяної бані, дати охолонути і залити зверху залишками розтопленого вершкового масла.
Банановий хліб з ніжним лимонно-йогуртовим кремом
Корисна порада від Сергія Калініна
- у випічці нічого не можна міряти об’ємом – тільки на вагу, використовуючи мірну чашу;
- в банановий хліб важливо додати трохи цукру, хоча банани й самі солодкі. Цукор потрібен для того, щоб вийшло правильне тісто: цукор його «склеює», робить тісто ніжнішим.
Для тіста вам знадобиться:
- 250 г почищених спілих бананів
- 220 г цукру
- 220 г борошна
- 70 г розтопленого вершкового масла
- 2 яйця
- 1 ч.л. ванільного цукру
- 1 ч.л. солі
- 1 ч.л. розпушувача
- 1 ч.л. молотої кориці
- 1 ст.л. натурального йогурту
- Розігріти духовку до 180°C
- Змастити маслом форму для випікання.
- Розім’яти банани міксером або натерти на тертці.
- Збити цукор з яйцями, поки не посвітлішають. Додати охолоджене розтоплене масло, ванільний екстракт, старанно перемішати.
- В ємності для змішування змішати борошно, розпушувач, корицю, сіль. Додати до бананової суміші.
- Додати йогурт і делікатно перемішати.
- Форму злегка змастити олією, притрусити борошном, зайве борошно струсити.
- Перелити тісто в форму і випікати 50-55 хвилин, поки верх не почне рум’янитися. Для перевірки готовності вставте шпажку в центр випічки – вона має бути трохи вологою.
- Охолодити хліб 10 хвилин, вийняти з форми на решітку і дати повністю охолонути.
Чудовий банановий хліб готовий. Подавати його можна з йогуртовим кремом або змащеним вершковим маслом и притрушеним корицею.
Крем з йогурта з лимонним ароматом
Вам знадобиться:
- 250 г грецького йогурту
- 50 г цукру
- 80 мл вершків (33%)
- 1 ст.л. лимонної цедри
- 1 ч.л. лимонного лікеру або лімончелло
- Довести вершки з цедрою до кипіння.
- Зняти з вогню і дати настоятися 1 годину. Цедру видалити.
- Збити міксером цукор з грецьким йогуртом.
- Додавати вершки до появи м’яких піків.
- Акуратно прикрасити отриманим кремом банановий хліб з використанням кондитерського мішка.
Домашній лимонад
Вам знадобиться:
- 1 л мінеральної води з газом
- 1/2 склянки цукру
- 25 г свіжого естрагону (тархуну)
- 1 лимон
- 1 лайм
- 1 апельсин
- вода
- Приготувати цукровий сироп: розчинити цукор у рівній кількості води. Нагріти до повного розчинення і прокип’ятити протягом 1 хвилини. Охолодити.
- Тархун нарізати, залити 1/2 склянки води, розім’яти і старанно витиснути через сито. Тархун вилучити.
- Цитруси нарізати колами, трошки пом’яти ложкою, щоб плоди не втратили форму, додати сироп і залити мінеральною водою.
- Подавати охолодженим. Лимонад буде виглядати дуже виграшно на столі в стильному прозорому глечику.