0 (800) 402 204
Графік роботи
Графік роботи колл-центру 0 (800) 402 204
ПН – ПТ
з 09:00 до 19:00
СБ – НД
з 10:00 до 17:00
Статті

Вибираємо декор на Великдень

26 квітня 2021

Великдень наближається, а це означає, що настав час готувати тематичний декор для прикрашання святкового столу. Але що ми насправді знаємо про символи свята? Цього разу PROMENU розповість вам історії появи кольорових яєць, пасхального кролика та декілька цікавих легенд Великодня.

Статуетка кролик Goldbach

Яйце і курка

Знайомі та звичні для нас символи, які присутні на кожному святковому столі. І не лише продукти, а й фігурки, серветки чи просто візерунки на посуді. Яйце у християнстві — символ воскресіння Ісуса. Згідно з давніми переказами, римський імператор Тіберій отримав від Марії Магдалини варене яйце, що змінило свій колір на червоний, разом зі звісткою про воскресіння Христа. Інша версія розповідає про вечерю 7 юдеїв на третій день після розп'яття. Господар будинку під час розмови сказав, що воскресіння Ісуса — така ж істина, як і те, що смажена курка зможе ожити, або ж яйця змінити свій колір. І саме в цей момент ті яйця, що були на столі, набули червоного відтінку.

Статуетка курка Goldbach

З яйцями пов’язана одна цікава традиція. В кінці XVI століття протестантський реформатор Мартін Лютер організував для своєї громади дещо схоже на тематичне полювання. Чоловіки ховали яйця, а жінки та діти їх шукали. Така розвага настільки сподобалася громаді, що традиція щільно вкоренилася в західних країнах і є популярною донині.

Великодній заєць

Заєць або кролик — символи, що стосуються більше західних католицьких традицій, але й у православному Великодні також мають своє значення. Згідно з легендами, вважається, що саме це маленьке пухнасте звірятко приносить смаколики для дітей.

Статуетка кролик Goldbach

Образ міфічного зайця прийшов з німецьких народних легенд, в яких оспівувався як священний звір богині родючості Остара, ім’я якої співзвучно з німецькою назвою Великодня «Ostern» та англійською «Easter». Згідно з фольклором, кролик приносив яскраві строкаті яйця для слухняних дітей та ховав їх, щоб малюки змогли б знайти їх вранці Пасхальної Неділі. В Середні віки вірили в те, що Великодній Заєць не просто приносить яйця, а буквально несе їх, як курка, а потім ховає, а наступного ранку наступає час влаштувати так звану охоту.

Статуетка кролик Goldbach

Яйця, курки, зайці та кролики — не єдиний декор, який ви можете використовувати для створення атмосфери свята. Доповнити композицію допоможуть квіти, фрукти, гілочки, фігурки тварин та птахів, що асоціюються з весною.

PROMENU бажає вам щасливого Великодня

Поділитися:
Читайте по темі
Читайте також
Категорії
Закрити
Популярні теги
Закрити