Аксесуари для винопиття. Декантація і аерація вина
Як зробити ваш урочистий вечір незабутнім і отримати максимальне задоволення від вина? У цьому допоможе декантація вина.
Декантація – це переливання вина у спеціальну карафу (фр. décanter). Робиться це з метою:
- зняття з вина осаду;
- насичення вина киснем (аерації).
Таким чином можна покращити аромат і смак благородного напою. До речі, саме для аерації вино в келиху перемішують круговими рухами зап’ястка.
Як влаштований декантер?
Декантер — це карафа з кришталю чи скла, як правило, з тонкою шийкою і широкою основою. Варіації форми будуть залежати від типу обробки, якої вимагає вино, і від типу вина, яке ми хочемо декантувати.
Розглянемо докладніше функції декантера.
Відділення осаду від рідини
Вина містять речовини-барвники у вигляді суспензії. Вони відрізняються залежно від шкірки винограду, з якого вони були отримані, методу обробки, ступеню фільтрації і використаних методів приготування.
Як правило, осад міститься у червоних винах і зрідка — в дорогих сортах білих. Наявність осаду є хорошою ознакою того, що напій не піддавався сильній фільтрації і аромат не втрачений.
З часом колір вина буквально осідає.
Щоб не допустити проникнення твердого осаду в келих, за добу до розпивання помістіть пляшку вертикально. Потім, тримаючи пляшку проти світла, (раніше для цього використовували свічку) поступово перелийте вино у карафу. Коли осад підійде до шийки — зупиніться.
Насичування киснем
Є вина, які не накопичують осад. Однак завжди є ймовірність, що після розливання вина по пляшках була недостатня кількість кисню через певний вид пакувального засобу. Кисень дозволяє вину правильною мірою виразити себе, виявляючи аромат і шари нот.
Якщо вино із тільки-но відкритої пляшки здається «агресивним», то декантація допоможе його пом’якшити, трохи згладивши таніни і знизивши спиртозність. Аерація допомагає і у випадку надлишку у вині діоксиду сірки, який дає неприємний відтінок в ароматі. Після декантації він суттєво слабшає.
Для інтенсивної аерації використовують декантер класичної форми, у якому площа зіткнення вина з повітрям максимальна.
Температура
Декантація впливає також і на температуру вина, трохи підвищуючи її. Як відомо, червоне вино розкривається найкраще у тепліших умовах, а біле подають охолодженим. Наскільки зміниться температура — залежить від першопочаткової температури самого вина, декантера і повітря у залі.
Естетика
І останнє, але важливе — декантація може стати справжньої родзинкою вечора.
Вишукана карафа доповнить сервірування столу, а грамотний сомельє може влаштувати незабутнє шоу для гостей, підкреслюючи урочистість випадку.