0 (800) 402 204
Графік роботи
Графік роботи колл-центру 0 (800) 402 204
ПН – ПТ
з 09:00 до 19:00
СБ – НД
з 10:00 до 17:00
Статті

Американські вафлі: розслідування таємниці смаку

22 серпня 2019

Смак вафель знайомий кожному з самого дитинства. Тонкі, хрусткі, солодкі, з різними смачними наповнювачами, шоколадні, ванільні, на будь-який смак. І саме з цими ласощами ми і асоціюємо вафлі, навіть іноді не задумуючись, що для більшої частини світу вафлі виглядають зовсім по-різному. Американські вафлі, наприклад, зовсім не схожі на ті, що ми звикли бачити на полицях із солодощами. Вони більш м’які, пишні, квадратні, нагадують своїм візерунком крупні бджолині стільники. В чому ж їх секрет і звідки вони з’явилися? 

Сама історія виникнення вафель — досі не ясна. Прийнята думка про те, що, як і більшість відомих світових страв, вафлі виникли у Стародавній Греції, але тоді мали дуже незвичний для нас вигляд. Це були товсті коржики зі спеціями та сиром, а пекли їх на розпаленому камінні. Америки рецепт вафель дістався через переселенців з Голландії у 17 столітті.

Ще в далекому 19 столітті мешканець США Корнеліус Свартхаут отримав перший в країні патент на спеціальну сковорідку для випікання вафель. Він перевіз її з Європи, де дуже давно користувалася шаленою популярністю. Її особливість полягала в тому, зо вона складалася з двох частин: дно та кришка. Щоб рівномірно пропекти ласощі, потрібно було перегортати саму сковорідку.

Технології нашого століття дозволяють приготувати смачні вафлі за лічені хвилини. Сьогодні навколо цієї страви створився невеликий культ серед любителів солодкого з усіх країн світу. Існують американські, бельгійські та навіть тайські вафлі. Створюються цілі заклади, де подають виключно страви із вафель, які можуть бути як солодкими, так і сирними, м’ясними та овочевими.

Вафлі стали настільки популярними серед мешканців західних країн, що обзавелися навіть власними легендами. Наприклад, з появою спеціальної сковорідки для вафель пов’язують появу знаменитого вафельного стаканчика для морозива. Нібито у одного з продавців холодних ласощів закінчилися звичайні стаканчики і він попросив у продавця вафель дати йому декілька листів, які він скрутив у звичну для нас конусоподібну форму та наливав туди ароматне морозиво.

Інша легенда пов’язана з відомим виробником сучасних кросівок. Нібито за допомогою вафельниці засновником Nike була винайдена рифлена підошва для спортивного взуття, тому що Білл Боуерман помістив гумову підошву в електричну вафельницю своєї дружини.

Звідки така шалена популярність? Ми визначили для себе наступні критерії:

  • Готувати їх дуже швидко
  • Підготувати тісто дуже легко
  • Результат завжди буде неймовірно смачним
  • Ви самі обираєте якими будуть вафлі і з чим їх їсти: солодкими, чи зі спеціями, прянощами, м’ясом та сиром.

Класичні американські вафлі готують з тіста, замішаного з погашеної соди. Інші різновиди рецептури надають перевагу тісту з дріжджами. У США ідеальним сніданком вважається стаканчик соку зі свіжими вафлями, политими кленовим сиропом. 

Ось так, здавалося б, звичайний та простий рецепт надовго увійшов в історію та культуру багатьох країн. І 24 серпня ми запрошуємо вас відсвяткувати разом з нами міжнародний день вафель та влаштувати собі солодкий, ароматний, хрусткий день. 

Поділитися:
Читайте по темі
Читайте також
Категорії
Закрити
Популярні теги
Закрити