14 листопада у всьому світі відзначають День боротьби з діабетом. На жаль, розповсюдженість цього захворювання зростає щороку. І якщо у одних людей схильність до цукрового діабету існує з раннього дитинства, то інші можуть захворіти внаслідок неправильного способу життя, стресів, шкідливих звичок і просто з віком. Для тих, хто стежить за рівнем цукру в крові і дбає про своє здоров’я, ми підготували рецепти нешкідливих і смачних солодощів.
Причина виникнення діабету — недостатнє вироблення гормону інсуліну підшлунковою залозою. Цей гормон необхідний, щоб клітини організму отримували глюкозу, яка надходить у кров з їжі, і забезпечували тканини енергією. Якщо інсуліну не вистачає чи є нечутливість до нього тканин, рівень глюкози в крові підвищується і настає гіперглікемія — стан, який впливає майже на всі системи організму.
Проте з цим захворюванням можна вести повноцінне життя, якщо дотримуватися дієти, рекомендацій лікарів і займатися спортом.
До речі, слід бути уважними, обираючи замінники цукру: наприклад, мед для людини з діабетом буде навіть шкідливішим. Така ж ситуація з нектаром агави і кленовим сиропом. У цих рецептах використовуються або стевія, або солодкі від природи інгредієнти — фрукти і ягоди.
Пудинг з кокосом і чіа
Вам знадобиться:
- 1 склянка (200 мл) нежирного кокосового молока
- ¼ склянки (40 г) насіння чіа
- рідка стевія за смаком (приблизно 3 краплі)
- 2 мандарина
- 2 ківі
- несолодка кокосова стружка
Як готувати:
- Вилийте кокосове молоко в миску, додайте стевію за смаком. Добре розмішайте.
- Додайте насіння чіа, знову розмішайте.
- Почистіть мандарини і видаліть шкірку зі шматочків.
- Очистіть і поріжте ківі.
- Викладіть у формочки чи баночки шарами фрукти, потім пудинг, потім знову фрукти тощо. Зверху прикрасьте кокосовою стружкою.
Шоколадна помадка
Вам знадобиться:
- 1,5 склянки (300 мл) кокосової олії
- 400 мл знежиреного кокосового молока
- 300 г гіркої шоколадної стружки
- За бажанням: пластівці
Як готувати:
- Викладіть у формі для випічки 20 x 20 см вощений папір чи фольгу.
- У маленькій каструлі на повільному вогні розтопіть кокосову олію.
- Перемішайте з кокосовим молоком і шоколадною стружкою.
- Готуйте на повільному вогні, часто помішуючи, до тих пір, поки шоколадна стружка не розплавиться.
- Вилийте суміш в каструлю. Додатково: притрусити зверху пластівцями. Помістити на 2 години в холодильник. Перед подачею нарізати кубиками.
Білково-ягідний крамбл
Вам знадобиться:
- 1 склянка свіжої чи замороженої малини або ягідної суміші
- 1 чайна ложка стевії
- 30 г ванільного протеїну
- ¼ склянки вівса
- 2 ст. ложки лимонного соку
- 10 мигдальних горішків
Як готувати:
- Розігріти духовку до 180 ° C.
- Помістіть ягоди в невелику форму для випічки і приправте зверху стевією.
- Розмішайте протеїн, овес і лимонний сік виделкою чи ложкою. Мають вийти досить сухі крихти.
- Дрібно наріжте мигдаль і змішайте з крихтами. Висипте на ягоди.
- Випікайте протягом 15 хв. Потім оберіть режим духовки для рагу і печіть ще 1-2 хвилини, поки верх не стане золотавим.
- Вийміть з духовки і дайте трохи охолонути перед подачею.