0 (800) 402 204
Графік роботи
Графік роботи колл-центру 0 (800) 402 204
ПН – ПТ
з 09:00 до 19:00
СБ – НД
з 10:00 до 17:00
Статті

Який сніданок вам підходить?

19 жовтня 2018

Про користь і необхідність сніданку твердять скрізь, від блогів і журналів до красивого опису на упаковці пластівців у супермаркеті. Але як дізнатися, які продукти підходять саме вам? Давайте розберемося разом.

Перш за все, снідати все ж варто, навіть якщо ви хочете скинути зайві кілограми. Нестача необхідних речовин вранці може обернутися голодом і поглинанням надто великих порцій удень і увечері. Як наслідок, порушуються метаболічні процеси в організмі, чим ви можете собі нашкодити. Тому краще встановити правило: харчуватися 3 рази на день, плюс пара перекусів. І давайте будемо чесні: випитий на бігу лате перед роботою — це не сніданок.

Міфи про ситний сніданок

Напевно, ви чули вислів "сніданок з’їж сам, обідом поділися з другом, а вечерю віддай ворогу”. Але насправді все не зовсім так. Сніданок не обов’язково має бути найситнішим прийомом їжі за день, якщо тільки вам не треба трудитися на будівництві чи розвантажувати вагони.

Кількість і види продуктів прямо залежать від нашої діяльності. Так, спортсменам протягом дня треба багато білків (яйця, біле м‘ясо), а тим, чия робота пов’язана з інтелектуальною діяльністю — потрібні вуглеводи (каші, вівсяні пластівці). Однак варто також прислухатися до своїх відчуттів: якщо після їжі вас хилить в сон чи дуже скоро знову хочеться їсти — значить, це не ваш тип їжі.

Який ви тип особистості?

Ваш ідеальний сніданок може разюче відрізнятися від прийому їжі колег, друзів чи навіть сім’ї. Залежно від видів активності і звичок, у вас можуть бути дуже індивідуальні потреби. Давайте розглянемо основні ранкові “типи особистості”.

Вічно зайнятий

Ваша багатозадачність вражає: зібрати дітей, зібрати себе, підготуватися до роботи і зберегти при цьому здоровий ґлузд і образ Юлія Цезаря протягом дня. Тим, хто вічно поспішає, вранці просто необхідні білок, фрукти і клітковина.

Заготуйте на вихідних варені яйця і покладіть в холодильник. Їжте з міні-морквинками чи іншими овочами. Не любите яйця? Спробуйте м’який сир з ягодами, фруктами, мигдальною олією або ж злаковий батончик (тільки із вмістом не більше, ніж 100-150 калорій, і менше, ніж 6 грамів цукру).

Лінивець

Уранці вам важко прокинутися і збадьоритися, хоча у вас сидяча робота.

Для малорухомого способу життя вам потрібні тільки найнеобхідніші вуглеводи: трохи фруктів і порція зернових, щоб доповнити білкову їжу. А білок необхідний, щоб підтримати м’язи.

Уникайте зайвих жирів, рафінованого цукру і додаткових калорій, щоб звести до мінімуму збільшення ваги.

Якщо у вас є час готувати, потіште себе омлетом зі свіжими, нарізаними кубиками овочами (цибуля, гриби, зелений перець, шпинат). Їжте з тостами із цільного зерна і свіжими помідорами.

Атлет

Ранок починається не з кави, а з хардкор-тренування? Швидше за все вам не дуже хочеться їсти перед заняттям, але й підтримувати сили й витривалість теж треба.

Усе залежить, знову таки, від рівня активності. Якщо ви тренуєтеся п’ять чи більше разів на тиждень, особливо в рамках підготовки до марафону чи тріатлону, вам обов’язково потрібна підзарядка перед тренуванням.

Те, що легко перетравити: шоколадне чи звичайне молоко, яблучне пюре, йогурт, банан чи спортивний коктейль. Якщо і це заважке, вживайте перед сном такі низькоглікемічні вуглеводи, як вівсянка і молоко.

Якщо ви тренуєтеся помірно, 3-4 рази на тиждень, можете спокійно займатися і натщесерце. Нестачу енергії можна поповнити фруктами, молочними продуктами чи навіть кавою навпіл з натуральним чи соєвим молоком.

Після особливо інтенсивного тренування відновіть глікоген, змішавши йогурт з медом чи кленовим сиропом і жменею ягід, чи з’їжте тост з горіховим маслом і нарізаними скибочками бананом чи яблуком.

Будьте здорові і їжте з задоволенням!

Поділитися:
Читайте по темі
Читайте також
Категорії
Закрити
Популярні теги
Закрити