0 (800) 402 204
Графік роботи
Графік роботи колл-центру 0 (800) 402 204
ПН – ПТ
з 09:00 до 19:00
СБ – НД
з 10:00 до 17:00
Статті

Навчіться слухати вино: чим пахне ваш напій?

15 листопада 2018

Навчіться слухати вино: чим пахне ваш напій?

Не чекайте моменту, коли вино стане неактуальним. Різноманітність смаків і доповнень дозволяє насолоджуватися напоєм, як тільки вам захочеться. Міцні і насичені червоні вина, столові, солодкі, квіткові чи урочисті ігристі — вибір за вами. Однак зараз, 15 листопада, ми радимо зануритися у свято відомого напою Франції — молодого Божоле Нуво, і дізнатися, які нотки ароматів дійсно можна почути у винах світу.

Привід познайомитися з вином ближче

Франція тішить сомельє і любителів благородного напою не тільки елітними витриманими винами мальовничих шато, але й молодими ароматними, які визрівають усього за кілька місяців. У виробництві цього сорту важлива навіть невелика кількість часу: якщо воно не достоїть хоч кілька годин, то смак буде ледь вловимим, а якщо перетримати, то вино стане терпким і втратить новизну і легкість. Починають його приготування ще у вересні, і до листопада в Бургундії воно ллється рікою. Для цієї мети винороби виділяють до 30% врожаю.

Бочка Божоле Нуво
 

Божоле Нуво, або як його ще називають Гаме Нуар — це культурний феномен ХХ століття. Не всім монархам був до душі енергійний і місцями різкий смак, але винахідливі винороби наважилися на сміливий крок і створили ціле свято на честь цього напою. Так третій четвер листопада став святом молодого вина.

Вино — не просто фруктовий аромат

Упевнені, ви не раз спостерігали за тим, як досвідчені поціновувачі вина, ніби жонглери, крутять келих у спритних пальцях і намагаються відчути аромат до найдрібніших деталей. Що можна вловити у напої, окрім винограду? Мільйон неочікуваних запахів і асоціацій, які вони викликають. Кожне вино — це своя історія, вона відкривається поціновувачам шляхом дегустації.

Бокал с вином
 

Світ благородного напою настільки різноманітний, що неможливо перерахувати всі його грані. Смак і аромат вина залежать від багатьох обставин: починаючи від інгредієнтів і бочки, в якій воно визрівало, і закінчуючи келихами. Максимально виявити всі можливості у вас вийде за допомогою декантування. Так вино насичується киснем, воно живе і змінює властивості. Сьогодні у класичних сортах виділяють понад 300 основних поєднань, які формують особливості напою.

Можна подумати, якщо у вині відчуваються нотки нектаринів і польових квітів, то ці інгредієнти додали в бочку з майбутнім совіньйоном. Насправді усе не так просто. Прислухавшись до келиха, можна вловити аромат гуми, олії й інших акцентів, які точно не мають бути серед інгредієнтів. Звідки беруться незвичайні запахи? У першу чергу все залежить від хімічного складу. Шкірка і м’якуш винограду містять тіоли, терпени, норізопреноїди й інші речовини, що відповідають за запах. У ході визрівання вина в бочках в реакцію вступають кислоти, спирти, ефіри. Потім на аромат впливають умови витримки, розлив, коли рідина насичується киснем, і навіть скляні пляшки можуть залишити свій слід у букеті вина.

Чим пахне ваше вино?

Якщо ви відчули у вмісті келиха дивні і незнайомі ноти — не поспішайте насторожуватися. Це може свідчити про те, що вино справжнє і ви п’єте дещо дивовижне. Зосередьтеся, і, можливо, вам вдасться вловити цілком несподівані нотки, які ховає у собі пляшка. Що ж розпізнають у звичайному вині?

Мед і персики

Соты
 

Таке поєднання можна вловити у сухому і свіжому просеко, яке трохи щипає язик і грає в келиху теплим золотим відблиском. Аромат соковитих і спілих персиків і солодкість меду — ось що подарує вам італійське ігристе.

Грейпфрут і тютюн

Рожевий бандоль підходить до пряних м’ясних страв. Букет ароматів містить ноти тютюну і перцю, які грають на контрасті із солодким манго і гіркуватим грейпфрутом і не потребують доповнень. Це вже закінчений витвір.

Лайм і бензин

Відчути штучний запах бензину разом з лаймом і нектарином цілком можливо, коли йдеться про келих рислінга. Як це п’ють з насолодою? Такі особливості роблять вино незвично смачним і свідчать про його якість.

Карамель «Дюшес», пудра, ялинка

Дюшес
 

Іноді нас, дорослих, алкоголь змушує потрапити в дитинство. Ігристі вина тонким шлейфом аромату нагадують ті самі карамельки, пудру улюбленої бабусі, яка читала казки, і такі свіжі нотки ялинки. І в голові одразу спливають картинки, як перша куля висіла на пухнастих гілках, і ось-ось під тією самою ялинкою буде сюрприз.

Сире м’ясо

Саме так пахнуть важкі потужні витримані вина, які зберігалися в бочках і чекали своєї години. Для сильних напоїв цей аромат швидше обов’язковий, ніж несподіване відкриття.

Хурма і Chupa Chups

Хурма и Чупа-чупс
 

Солодка карамель і терпкий післясмак залишаться спогадом про шипуче червоне вино. Будьте уважні, розгледіти такі акценти геть непросто.

Яблучний оцет

Шаблі вразить ваші смакові рецептори у саме «яблучко». Бліде і неможливо кисле вино обернеться справжнім вибухом завдяки горіховим акордам, кислоті яблучного оцту і таким теплим і укривальним ароматом вершкового масла.

Півонії і черешня

Солодкі вина, схожі на лікери, такі ціновані дамами. Баланс між цукром і кислотою створює поєднання півоній, варення з черешні і сандалу. Солодкість і міцність дадуть фору хорошим настоянкам і коньяку.

Гранат і горище

Гранат
 

Неочікувані властивості ніжних і делікатних вин. Але обстановка заміського будинку згадається вам з першого подиху. Гриби, дим, мох, горіхи і гранат змусять вас виїхати на вихідні за місто.

Лак для волосся і нафта

Чорна нафтова пляма і стійкий хімічний запах лаку. Більше схоже на катастрофу для екології, але це тільки гран крю зі своїм пишним і таким суцільним омбре.

Бички в томаті

Виключно одеські бички в томаті вам вдасться вловити з келиха Мерло. А доповнять його акценти у вигляді кави, сливи, тютюну, запаленого сірника, смородинного джему. Вінегрет з ароматів і смаку точно вимагає хорошої закуски.

Поділитися:
Читайте по темі
Читайте також
Категорії
Закрити
Популярні теги
Закрити