Рус
Укр
loader
background card img
Статті

Готуємо справжній Київський торт вдома

21 Лютого 2019

Категорії

Готуємо справжній Київський торт вдома

Киевский торт

Усіма улюблений Київський торт став справжнім символом столиці і обріс легендами. Одна з них каже, ніби на одній із кондитерських фабрик Києва співробітник забув покласти в холодильник білки, призначені для бісквіту. А наступного ранку начальник цеху, щоб врятувати становище, зробив прошарок з масляного крему між білковими коржами. Так на світ з’явився знаменитий Київський торт.

Легенда це чи правда — невідомо. Однак він дійсно з’явився в 1956 році на одній із кондитерських фабрик. З тих пір торт став самим бажаним подарунком зі столиці і є для багатьох «смаком дитинства». Давайте сьогодні приготуємо цей смачнючий десерт, бо це простіше, ніж здається. Усі інгредієнти в рецепті розраховані на 1 кг торта.

Підготуємо коржі

Одразу попередимо вас, що вага інгредієнтів може здатися нестандартною. Бо що вирішують 5 зайвих грамів борошна? Проте для професійних кондитерів це важливо. І, щоб ваш торт готувався за класичною рецептурою, ми вказуємо вагу, розроблену шефом для ідеального балансу смаку.

Для початку візьмемо 145 г горіхів, 190 г цукру, 45 г борошна и 1 г ванільної пудри. Беріть обсмажені горіхи: мигдаль, фундук чи улюблену суміш. Перебийте їх до крихт, але не в борошно. Після змішайте всі сухі інгредієнти.

Смешиваем ингредиенты

В окремому посуді збийте 204 г білків разом з 47 г цукру. Важливий момент: збивайте тільки охолоджені білки в знежиреному посуді, інакше вони не будуть пишними. За допомогою міксера перетворіть білок на піну на швидкості 3/4 від максимальної протягом 5 хвилин. Додайте швидкості, коли маса стане однорідною.

Потім з’єднайте половину сухої суміші з білком, далі - другу. Використовуйте силіконову лопатку і рухайтеся знизу вгору. Працюйте швидко і ефективно.

Розділіть отриману масу на дві частини і приготуйтеся викладати її в круглі форми діаметром 20 см. Розрівняйте тісто лопаткою.

Відправляйте коржі в духовку, розігріту на 150 градусів, на 70 хвилин. Після випікання їх треба буде охолодити.

Сироп для крему Шарлотт

Поки коржі доходять, займемося сиропом. Змішайте за допомогою вінчика 208 г цукру, 1 яйце і 140 г молока. Збийте і перелийте в сотейник, де суміш варитиметься на повільному вогні протягом 15 хвилин. Не забувайте помішувати. Температура сиропу має досягнути 100-105 градусів. Охолодіть його в холодильнику. Після загусання сироп буде в’язким, неоднорідним і схожим на мед.

Повертаємося до коржів

Тепер, коли коржі охолодились, вам знадобляться форми діаметром 18 см. Обріжте ними круглі заготовки і одну залиште прямо у кільці. Відрізані краєчки подрібніть, пізніше вони знадобляться для оздоблення.

Добавляем муку

Знаменитий масляний крем Шарлотт

Візьміть 160 г вершкового масла, попередньо розм‘яклого. Збийте масло вінчиком і додайте 225 г отриманого сиропу, 2 г коньяку і 1 г ванільної пудри. Помішуючи, добийтеся однорідної маси.

Шоколадний крем робіть за тим же принципом, тільки з меншою кількістю інгредієнтів. Візьміть 70 г масла, 105 г сиропу, 2 г коньяку, 10 г какао і 1 г ванільної пудри. Обидва креми охолодіть мінімум годину.

Збираємо торт

Коли все підготоване, переходьте до найцікавішої частини. Підготуйте корж у кондитерському кільці і викладайте 90% масляного крему. Розподіліть його силіконовою лопаткою.

Переверніть другий корж і покладіть зверху, трохи придавивши. Обов’язково перевернутим, тому що частина, яка прилягає до пергаменту, ідеально рівна і має бути зверху.

Зніміть форму з отриманого торта. Ви побачите товстий шар крему, як і має бути. Охолодіть у холодильнику протягом шести годин. Торт не повинен просотатися кремом, бо той масляний, але холод дозволить шарам зчепитися.

Добавляем муку

Традиційне оздоблення

Довгоочікуваний момент оздоблення настав. Озбройтеся шоколадним кремом і обмастіть товстим шаром усі стінки і верх. Трохи крему відкладіть для оздоблення.

Тепер вам знадобляться крихти, які ви залишили від коржів. Візьміть торт в ліву руку, а крихти в праву. Акуратно вдавіть крихти в боки торту так, щоб захопити сантиметр верхівки. За допомогою такого декору ми приховуємо нерівності і повертаємо торту першопочаткові 20 см діаметру.

Коли доходить до декору, ви можете втілити будь-які фантазії. Але якщо хочете повернутися в дитинство і приготувати класичний Київський торт за всіма канонами, то озбройтеся червоним і зеленим барвниками — зробіть троянди, листочки. Кремом білого кольору зробіть дрібну сітку на верхній частині десерту. По периметру прикрасьте його лінією з шоколадного крему. Пофарбуйте решту масляного крему відповідно до правил на упаковці вашого барвника. Потім перекладіть крем в кондитерський мішок з насадкою «зірочка» і зробіть кілька троянд і пелюсток.

Ваш Київський торт власного приготування готовий! Насолоджуйтеся ситним десертом після їжі чи замініть ним сніданок. І не забудьте про чай. Смачного!

Добавляем муку

Поділитися
Читайте по темі
Читайте також