0 (800) 402 204
Графік роботи
Графік роботи колл-центру 0 (800) 402 204
ПН – ПТ
з 09:00 до 19:00
СБ – НД
з 10:00 до 17:00
Статті

Форма має значення: вибираємо келих для вина

21 грудня 2020

Навчитися правильно розпізнавати всі нотки смаку та аромату вина — складне мистецтво, якому треба вчитися роками. Однак для того, щоб просто насолоджуватися напоєм, не обов’язково бути досвідченим сомельє і з ювелірною точністю розпізнавати всі відтінки дуба, ягід, фруктів і квітів у вині. Можна просто подати його у правильному келиху, який допоможе розкрити весь спектр букета. І зараз ми навчимо вас, як правильно підібрати келих до будь-якого сорту вина.

Коли ми п’ємо вино, ми сприймаємо дві складові його букета: смак і аромат. Останній становить приблизно 90 % нашого сприйняття через неймовірну різноманітність відтінків запахів, тоді як смаків усього 4: солодкий, гіркий, солоний і кислий. Основне завдання келиха — правильно спрямувати потік вина на смакові рецептори та одночасно з цим дозволити напою «дихати», щоби повністю розкрити свій аромат. Саме для цього й були створені сортові бокали.

Сортова класика

Форма келиха — не дизайнерська примха, а необхідність, що підкреслює переваги вина і приховує його недоліки. Основний фактор, який визначає її особливості — сорт і тип вина. А функціонал різниться за загальним розміром чаші, її формою й діаметром окрайки.

Наприкінці 50-х років XX століття Клаус Рідель здійснив справжній прорив у світі виноробства, представивши широкій публіці так звані «доброзичливі» келихи. Він стверджував, що саме в них по-справжньому розкриється весь букет ароматів, смак, баланс і посмак вина. Успіх цієї ідеї був колосальним. А весь секрет крився в особливій формі та простому знанні, що червоні вина зазвичай більш насичені, і їм потрібно більше місця, щоби розкрити свій букет, тоді як білим — навпаки потрібно менше об’єму, щоб утримати свої аромати.

Так народилася колекція класичних сортових келихів, у які, як правило, входять 6 основних форм. Для червоного вина заведено вважати канонічними форми Бордо (стиль Каберне Совіньйон) і Бургундія (стиль Піно Нуар), а для білого — Шардоне й Рислінг.

Червоні вина

Об’єм чаші Бургундського келиха дозволяє напою вільно «дихати», а букету вина — повністю розкритися. Форма направляє потік напою прямо на кінчик язика, підкреслюючи фруктові нотки та згладжуючи високу кислотність стилю Піно Нуар. Такий келих підходить для глибоких, складних, фруктових вин.

Келих Бордо — ідеальний вибір для структурованих вин. Він добре підійде як для витриманих, так і для молодих напоїв, відмінно розкриваючи всю багатошаровість букета. У таких бокалах помітно пом’якшуються потужні таніни вина й підкреслюється їхній тривалий посмак.

Білі вина

Шардоне — келихи для білих структурованих вин, витриманих у дубових бочках. Однаково добре підходить як для напоїв Старого, так і Нового світу. Бокали типу Шардоне компенсують низьку кислотність таких вин, посилюючи їхні багаті аромати, фруктові нотки та підкреслюючи оксамитову структуру. Особливо добре в таких бокалах відчувається потужний і тривалий посмак.



Для молодих і легких вин ідеальним вибором стане келих типу Рислінг. Форма чаші створює ідеальний баланс між кислотністю і фруктовими нотками напою. Об’ємна чаша дозволяє напою «дихати», а вузька форма утримує букет ароматів і підсилює їх.

Ну а як щодо ігристих?

Для ігристого вина також є кілька особливих форм келихів від низького коктейльної блюдечка, згідно з легендою зробленого за формою бюсту Марії Антуанетти й до вкрай популярного сьогодні тюльпана. Однак абсолютний фаворит і всіма улюблена класика — витягнутий келих флейта або ж флют. У такому бокалі не тільки можна насолоджуватися струмками бульбашок, а й також відчути всю глибину аромату, смаку і тривалого посмаку напою. У келихах-флейтах бульбашки гратимуть набагато довше, ніж у нижчих креманках, а значить, і задоволення від напою буде набагато більшим.

Універсальний келих

Існування універсального келиха — найпоширеніший міф у виноробстві. Створити ідеальний бокал, який би однаково добре підходив для всіх сортів вина — просто неможливо. Кожен стиль має свій власний букет, кислотність, таніни, структуру. І врахувати всі ці особливості в одній формі — просто неможливо.

Однак для того, щоби насолоджуватися вашим улюбленим вином — не обов’язково мати вдома величезну колекцію з десятка сортових келихів і ламати собі голову, підбираючи потрібний. Можна обмежитися трійкою найбільш багатофункціональних і «доброзичливих» до різних стилів вин: Riedel OUVERTURE MJ GLASS, Riedel Vinum і Riedel Superleggero Riesling. З цією трійцею ви зможете насолоджуватися практично будь-яким стилем вина, особливо не заглиблюючись у тонкощі сортів винограду.

Найголовніше у виборі келиха — це пам’ятати, що форма дійсно має значення й підходити до її вибору слід відповідально. Пийте хороше вино й робіть це правильно. PROMENU бажає вам щасливих зимових свят

Поділитися:
Читайте по темі
Читайте також
Категорії
Закрити
Популярні теги
Закрити